De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ouderdom bepalen met C14-Methode

Hallo,

ik heb 2 vraagstukken op en ik zou graag wat hulp kunnen gebruiken. Ik zal een geven en met de hulp zal ik dan ook hopelijk de twee zelf kunnen.

Gegeven: 10% V/d Oorspronkelijk C14 in mummies.
Gevraagd: Ouderdom mummies.
Oplossing:

Nu heb ik dus mijn formules omgevormd:

-t= (log 1/2)/log a
of
-t·wortel1/2 = a

t = tijd
a= groeifactor

Dus ik heb de eerste formule gebruikt:
t= (log 1/2)/log 0.992 = 8...

En 8 kan dus nooit xD
Maar wat heb ik nu fout gedaan?

Bedankt!

Luc
3de graad ASO - zaterdag 21 november 2009

Antwoord

Als de vraag is 'als de groeifactor gelijk is aan 0,9 wat is dan de halveringstijd?' dan is het antwoord:

0,9t=0,5
log(0,9t)=log(0,5)
t·log(0,9)=log(0,5)
t=log(0,5)/log(0,9)6,58

Ik zie 't probleem niet...
Hopelijk bedoel je dat en anders maar weer vragen... en misschien is het handig om gewoon de hele opgave hier in te tikken.

Waarschijnlijk is de halveringstijd bekend en heb je een artefact waar nog 10% van de oorspronkelijke radioactiviteit aanwezig is. Vraag: wat is de ouderdom van dat artefact. Zoiets. Maar wat is dan de gegeven halveringstijd?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 21 november 2009
 Re: Ouderdom bepalen met C14-Methode 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3