De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Window instellingen

 Dit is een reactie op vraag 60778 
Nieuw voorbeeld: y = 90000 x 0,92x

iemand
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 november 2009

Antwoord

Dat is wel een mooi voorbeeld. De standaardinstelling gaat niet werken en uitzoomen is ook niet echt handig. Nu is de waarde voor 'x' bepalend voor de grafiek. Het hangt dus ook een beetje af van de vraagstelling.

In dit geval nemen we x=0..? Bij x=0 is y=90000 (0,920=1). Als 'x' groter wordt dan wordt 0,92x steeds kleiner, dus y wordt ook steeds kleiner. Die zal uiteindelijk wel 0 worden, maar dat duurt wel even.

Ik neem voor y=0...100000 en voor x neem ik 0...100 (die 100 is willekeurig, maar ik ga eerst maar kijken 'wat ie doet'...

q60779img1.gif

Aan het eerste plaatje kan je zien dat met Xmax=40 de grafiek nog mooier is. Zo werkt dat dan.

Ik heb ook de waarden voor Xscl en Yscl aangepast zodat je in je plot ook nog 't een en 't ander kan aflezen. Die 40 bijvoorbeeld...

Eigenlijk is zo'n GR dus alleen handig als je al een beetje een idee hebt over hoe de grafiek er uit gaat zien. In de onderbouw heb je vast geleerd om een tabel te maken... dat kan met de GR natuurlijk ook. Dus als je geen idee hebt over de grafiek kan je ook 's een tabel maken voor de waarden van 'x' die je nodig hebt... kan ook!

Hopelijk helpt je dit op weg...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 15 november 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3