De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afschrijven boekhouden

Ik zit een beetje met een probleem.

Het gaat om een vraagstuk waar ik nog kop of staart aan krijg. Ik heb al van alles geprobeerd, maar wat ik ook probeer, ik krijg altijd iets wat volgens mij niet kan...

Het vraagstuk in kwestie:

Bij het afschrijven in het boekhouden gebruikt men de volgende formule: p/100 = 1 - n[Wn/W] (n-de machtswortel van Wn / W)

Met W de aanschafwaarde v/e machine in euro
Met Wn de waarde ervan na x-aantal jaar (in euro)
p het jaarlijks afschrijvingspercentage

a) Bereken p voor een machine die na 5 jaar nog een versie van haar aanschafprijs is. (ik kwam 76% procent uit)
b) Een machine werd aangekocht voor 10 000 € met een jaarlijkse afschrijvingspercentage van 30%. Hoeveel is de machine nog waard na 3 jaar?

Jan de
3de graad ASO - dinsdag 13 oktober 2009

Antwoord

Met je eerste vraag kan ik niet veel beginnen, want ik heb geen idee wat je met het woordje 'versie' bedoelt.
Wat je tweede vraag betreft: vul de gegeven getalwaarden in de formule in.
Je krijgt dan: 30/100 = 1 - 3Ö(W3/10000) en daaruit volgt eerst dat
3Ö(W3/10000) = 0,7 en daarna W3/10000 = 0,73.
Dan weet jij wel W3 te vinden, denk ik.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 13 oktober 2009
 Re: Afschrijven boekhouden 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3