De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs de limietvergelijkingstest

Geachte,
ik heb moeite met volgende stelling te bewijzen:

Stelling/ Te bewijzen:

(un) en (vn) zijn twee rijen van reële en niet-negatieve getallen en " n Î : vn ¹ 0, waarvoor geldt dat

lim k®+¥ (uk/vk)= rÎ +0

indien de reeks å¥k = 1 vk divergetent (convergent) is, dan is de reeks å¥k = 1uk eveneens divergetn (convergent).

ik vermoed dat je langs de definitie van limiet moet gaan maar dan zit ik vast.

kan iemand mij helpen?
dank bij Voorbaat

Dries
Student universiteit België - zaterdag 10 oktober 2009

Antwoord

Inderdaad neem epsilon gelijk aan r/2 en een daarbij behorende N zodanig dat |un/vn-r|epsilon voor nN.
Voor nN geldt dan r/2un/vn3r/2 of r/2*vnun3r/2*vn.
Pas nu het vergelijkingscriterium toe.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 11 oktober 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3