De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Convergentie of divergentie

Ik heb de reek $\sum$nn/n! de vraag is of de somrij divergeert al dan niet convergeert. Ik doe als volgt met de methode van d'Alembert:

(n+1)n+1/ (n+1)! · n!/ nn als dit $>$1 div $<$1 conv =1 onbekend. Toch?

(n+1)n · (n+1)·n!) / (n+1)·n!·nn dat is
n+1)n / nn = ((n+1)/n)n = (1+1/n)n limiet = en $>$1 dus divergeert.

Doe ik dit op de juiste manier.

2e vraag: moet ik niet eigenlijk eerst bewijzen dat de limiet van rij Nn/n! gelijk aan 0 is. Dat hij voldoet aan het limietkenmerk en zo ja hoe doe ik dat in dit geval?

mvg Jan.

jan he
Student hbo - zaterdag 10 oktober 2009

Antwoord

Beste Jan,

Je methode met het criterium van d'Alembert is prima, je limiet klopt en vermits e 1, is de reeks dus divergent.

Je had inderdaad eerst kunnen nagaan of de algemene term nn/n! wel naar 0 gaat. De teller bestaat uit n factoren van n, de noemer is n(n-1)(n-2)...1, ook n factoren. Dus...?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 oktober 2009
 Re: Convergentie of divergentie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics