Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het vormen van een expliciet voorschrift

hey,

ik heb een vraag over het vormen van expliciete voorschriften.
Ik weet dat je bij een rekenkundige rij gebruik moet maken van de formule: tn= t1+(n-1).v
en
bij een meetkundige rij: tn=t1.qn-1

maar wat doe je als er geen q of V bestaat?
bv. in de rij 2,5,10,17,26
ik weet intussen dat Un= n2+1

maar dit is puur door inzicht, en niet altijd zie ik het,
bestaat er een formule voor gelijkaardige gevallen op te lossen?

Virgin
3de graad ASO - vrijdag 18 september 2009

Antwoord

De oorspronkelijke rij is geen rekenkundige of meetkundige rij echter:
De rij begint met 2 en de verschilrij is 3,5,7,9,11 etc. Dat is lineair.
De originele rij is dan een graad hoger dus kwadratisch. Als je dat weet de oplossing niet zo moeilijk meer te vinden.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 18 september 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics