De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren(7)

32(a+b)2-18(3a+b)2

charlo
Student hbo - zondag 11 november 2001

Antwoord

32(a+b)2-18(3a+b)2=
32·(a2+2ab+b2)-18·(9a2+6ab+b2)=
32a2+64ab+32b2-162a2-108ab-18b2=
-130a2-44ab+14b2=
(2b-10a)(13a+7b)=
2(b-5a)(13a+7b)

De een-na-laatste stap is wel even lastig!
130=10·13 en 14=2·7 en omdat 2·(1·13-5·7) ook nog -44 is... lijken 2, 7, 10 en 13 veelbelovend.. en het klopt ook nog.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 11 november 2001



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3