De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Een cirkelvergelijking opstellen aan een raaklijn

 Dit is een reactie op vraag 46213 
Ik heb een vraag over de tweede manier van oplossen:
Als ik y=(4/3)x invul in de vergelijking van de cirkel, krijg ik: 13/9x2-16/3x+4=r2.
De bedoeling is blijkbaar de abc-formule toepassen, wat me logisch lijkt, maar achter het =-teken staat niet nul, maar r2. Hoe kun je dan toch de abc-formule toepassen?

Alvast bedankt voor de reactie.

Wilma
Student hbo - vrijdag 21 augustus 2009

Antwoord

Wilma,
De cirkelvergelijking is x2+(y-2)2=r2. Uitgeschreven geeft dit
x2+y2-4y+4-r2=0. Invullen van y=(4/ 3)x geeft: 25x2-48x+36-9r2=0.
Hiervan is de discriminant D= 482-100(36-9r2)=0 voor r=1,2.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 21 augustus 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics