De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Derdegraadsvergelijking oplossen

Hallo

Ik moet deze vergelijking oplossen; x3 + x2 -21x -45 = 0
Nu heb ik totaal geen idee hoe dit moet.
De uitkomsten zijn; x1 = 5, x2 = x3 = -3

Alvast bedankt

Nichol
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 6 augustus 2009

Antwoord

Je kunt de formules van Cardano proberen toe te passen (zie hieronder) maar het is de moeite waard eerst naar gehele oplossingen te zoeken. Als x een oplossing is geldt x(x2+x-12)=45, dus x moet een deler van 45 zijn: 1, -1, 3, -3, 5, -5, ...; probeer die eerst eens.

Zie Formule van Cardano

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 7 augustus 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3