De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Schema van Horner

 Dit is een reactie op vraag 59858 
Voor die eerste oefening heb ik het zo gedaan:

2x3+2x2+2x+20
x3+x2+x0

in schema van horner
|1 1 1 1
-1| -1 0 -1
1 0 1 0

(x+1)(x2+1)
Dan kom je met die deler tot het nulpunt. Eigenlijk was dat schema niet echt nodig, kon ik redelijk op zicht zien...

Bij de 2de oefening:

(x+1)(x+2)2(x+2)2
x2+3x+22x2+8
-x2+3x-60

Discriminant= 32-4·-1·-6 = -15
Dit wijst op geen oplossingen, dus ik dacht de top te berekenen, maar kwam enkel dit uit:
]1,5;-3,75[

En dit is niet wat ik zou moeten uitkomen...

Pieter
Student Hoger Onderwijs België - maandag 27 juli 2009

Antwoord

Beste Pieterjan

1) Bij het wegdelen van de factor 2 vergeet je de constante "+1" even, maar daarna komt het weer goed. De ontbinding is alvast goed, nulpunten vind je nu als nulpunten van de verschillende factoren. De factor x+1 wordt duidelijk 0 in x=...? En wat met de factor x2+1, kan die 0 worden?

2) Voorzichtig zijn bij het uitwerken van het kwadraat in het rechterlid: (a+b)2 is NIET gelijk aan a2+b2, maar wel aan...? Vergeet die gemengde term ("dubbel product") niet.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 27 juli 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3