De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een functievoorschrift zoeken bij een aantal punten

Hallo

Ik heb een aantal punten:
(0,0)
(1,1)
(2,5)
(3,13)
(4,27)
(5,48)
(6,78)
(7,118)
(8,172)
(9,235)
... (Indien nodig, kan ik nog meerdere punten zoeken)

Ik vermoed dat het gaat om een dalparabool (f(x)=ax2+bx+c) maar ik heb geen idee hoe ik de het voorschrift moet berekenen.

Alvast bedankt
Tim

Tim Va
3de graad ASO - donderdag 9 juli 2009

Antwoord

Als je vermoeden klopt, dan vul je de coördinaten van enkele punten in.
Het punt (0,0) levert dan op 0 = a.02 + b.0 + c en dus c = 0
Het punt (1,1) levert op 1 = a.12 + b.1 + c ofwel a + b = 1
Neem nu een derde punt erbij en je krijgt weer iets 'tussen' a en b.
Combinatie van de gegevens lost het dan verder op.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 9 juli 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3