De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Voor welke waarde van p heeft de afgeleide0 geen oplossing

 Dit is een reactie op vraag 59734 
Okee bedankt! Ik dacht al dat het iets met de abc-formule zou zijn, maar ik kom niet verder dan dit:
3x2+2px+6=0.
a=3.
b=?
c=6.
Wat moet je in de abc-formule invullen voor b? In de uitwerkingen van mijn lesboek staat dit:
x= -20/3/4/î(4p2-4/¿3/¿6)/6.
Ik snap echt niet hoe ze aan -20 voor -b komen en aan 4p2 voor b2.
Help!

Tess
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 26 juni 2009

Antwoord

Beste Tess,

De standaardformule van een kwadratische vergelijking in x is:

ax2 + bx + c = 0

De b is dus de coëfficiënt van x, wat is dat hier?

Als ik de opgave goed begrijp, moet je niet oplossen naar x maar nagaan wanneer de vergelijking geen oplossingen heeft. Je hoeft dus niet de abc-formule helemaal toe te passen, alleen het stuk onder de vierkantswortel (de discriminant D = b2-4ac) moet je berekenen. Wat moet die zijn opdat je wel of geen oplossingen hebt?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 26 juni 2009
 Re: Re: Voor welke waarde van p heeft de afgeleide0 geen oplossing 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics