De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren

cos22a-cos2a moet ontbonden worden.
Ik heb al geprobeerd met cos22a te ontbinden in cos 2a·cos 2a maar uiteindelijk geeft dit een lange reeks optellingen en aftrekkingen.
De uitkomst zou -sin a·sin 3a moeten zijn.
Ik dacht aan de formules van simpson maar je hebt cos2. Met cos 2a-cos a zou je -2sin a·sin 3a bekomen. Dit lijkt op de uitkomst.
Ook heb ik geprobeerd om cos a te ontrekken maar aangezien je een hoek a en een hoek 2a hebt, is dit niet mogelijk, of wel?

Izy
3de graad ASO - woensdag 3 juni 2009

Antwoord

Je kunt overgaan op de dubbele hoek:
cos22a-cos2a=
1/2*(2cos22a-2cos2a)=
1/2*((2cos22a-1)-(2cos2a-1))=
1/2*(cos(4a)-cos(2a)).
Daarna kun je de formules van Simpson gebruiken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 3 juni 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3