De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Minimale waardeberekenen met behulp van afgeleide

 Dit is een reactie op vraag 59510 
Als ik het goed begrijp moet de afgeleide beter. ik kwam met het volgende : G'= 3q^2+6q+50/q = 3q^2/q + 6q/q + 50/q = 3q + 6 + 50q^-1.
Nu moet ik nog q hebben. heb ik als volgt gedaan. ik nam de W formule : 3q^2 + 6q + 50 = 0. q = 1,64. q is in duizenden dus 1,64 = 1640 artikelen. dit vul ik in mijn G'formule.
G' = 3x1640 + 6 + 50x1640^-1 = 4926
ik vind het antwoord wel goed uitzien en ik hoop dat de manier ook klopt , want anders snap ik er helemaal nix meer van . groet leen

leen
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 3 juni 2009

Antwoord

G = W/q = 3q + 6 + 50/q moet gedifferentieerd worden en dat levert de functie
G'= 3 - 50q-2 = 3 - 50/q2 op.
Deze afgeleide functie moet je nu gelijkstellen aan 0.
Daaruit volgt dan een waarde voor q.
Met behulp van een schetsje van de grafiek van functie G kun je even checken of er inderdaad een minimum optreedt (bij een maximum is de afgeleide namelijk ook gelijk aan 0).

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 3 juni 2009
 Re: Re: Minimale waardeberekenen met behulp van afgeleide 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3