De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Termen uit stelsel vatten als wortels van een VKV

Geachte WisFaq medewerker,

In een cursus over complexe getallen wordt een methode beschreven om een vierkantswortel te trekken uit 3-4i. Er is een bepaalde stap die ik echter helemaal niet snap. Hopelijk kan u wat verduidelijking brengen.

Na een bepaalde stap in de methode wordt volgend stelsel bekomen:

x2+(-y2)=3
x2(-y2)=-4

Dan volgt volgende tekst: 'Vat x2 en (-y2) op als wortels van een VKV, dan geeft de eerste vgl. de som van de wortels en de tweede vgl. het product van de wortels. De VKV is dus s2-3s-4=0.'

Ik versta die laatste zin niet en zie niet hoe men aan s2-3s-4=0 komt. Moet men dan bv. x2 gelijk stellen -b+(b2-4ac)1/2/2a of zo?

Met beleefde groet

Tanguy
Student universiteit België - woensdag 27 mei 2009

Antwoord

Als p en q oplossingen zijn van s2+bs+c=0 dan geldt s2+bs+c=(s-p)(s-q)=s2-(p+q)s+pq; dus c=pq en b=-(p+q).

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 27 mei 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3