De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oplossen van logaritmische vergelijkingen naar x

Ik heb hier

log(x2+2x) = 2log(2x-1)

en dat moet enkel 1,81 uitkomen maar ik kom telkens een 2degraadsvergelijking uit dus heb ik 2 oplossingen?

Dit is eveneens bij deze
2.log(20,5x) - log(4,4x+4,8) = 0

komt 0,112 als oplossing?

Sorry voor vorig mislukte post, dit kwam door verkeerde knop ingeduwd ;)

Groet
Olivier

Olivie
Student Hoger Onderwijs België - zondag 24 mei 2009

Antwoord

log(x2+2x)=2·log(2x-1)
log(x2+2x)=log((2x-1)2)
x2+2x=(2x-1)2
x2+2x=4x2-4x+1
3x2-6x+1=0

Deze laatste vergelijking geeft inderdaad twee oplossingen:
x0,18 of x1,82

De eerste oplossing voldoet echter niet, want 2·0,18-1 is kleiner dan nul en dan bestaat log(...) niet. Je kunt dit voorkomen door vooraf voorwaarden te stellen (x2+2x0 en 2x-10) of achteraf je antwoorden te controleren door substitutie in de oorspronkelijke vergelijking.

Bij de tweede vergelijking idemdito! De oplossing x-0.102 voldoet niet aan de eis van een logaritme van een negatief getal niet bestaat.

Hopelijk helpt dat!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 24 mei 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3