De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Berekening voor het aantal termen

 Dit is een reactie op vraag 59392 
De formule van een meetkundige rij is:
Sn = c · (1-rn / 1-r)
waarin
S = som
c = begin getal
r = groeifactor
n = aantal termen

We nemen een makkelijker voorbeeld.
Sn = 3 + 6 + 12 + 24 + ... + 3072
c= 3
r= 2
n= ?

Ik kan het nu gaan invullen in de formule, maar nog steeds weet ik n niet!
Ik kan n proberen te achterhalen met de formule (waarin n nu even t is;
b · gt = N
3 · 2t = 3072
2t = 1024
Maar hoe dan verder?
En hoe doe je dit dan bij het grotere getal wat mijn oorspronkelijke vraag was?

Met de rekenkundige rij lukt het me, maar ik kom er gewoon echt niet uit bij een meetkundige rij!

Hanna
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 23 mei 2009

Antwoord

Beste Hanna,

Je hebt de formule voor de som (van n termen) genomen, niet voor de n-de term zelf. Die heb je toch ook gezien...?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 23 mei 2009
 Re: Re: Berekening voor het aantal termen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics