Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Twee azen, twee heren en vier harten

Hallo,

Ik heb het antwoord op de volgende vraag maar ik weet niet zo goed hoe eraan te geraken...
  • Op hoeveel manieren kan men 8 kaarten trekken uit een spel van 52 kaarten en als er bij de acht kaarten precies twee azen, twee heren en vier harten moeten zitten?
Alvast bedankt!

NK
3de graad ASO - vrijdag 15 mei 2009

Antwoord

Hier lijkt het me wel handig om een aantal gevallen te onderscheiden.

1. Geen hartenaas en geen hartenheer

\eqalign{aantal={3\choose2}\cdot{3\choose2}\cdot{11\choose4}}

Allereerst moet je 2 azen kiezen uit de azen (geen harten!), 2 heren van de 3 andere heren en tenslotte 4 harten uit de 11 overige harten (zonder de aas en de heer).

2. Een hartenaas maar geen hartenheer

\eqalign{aantal=1\cdot{3\choose1}\cdot{3\choose2}\cdot{11\choose3}\cdot{...\choose1}}

Eerst de hartenaas, dan nog een andere aas, dan 2 heren uit 3 niet-harten heren, dan 3 harten uit overige 11 harten kaarten en dan moet je alleen nog even nadenken over de laatste kaart. Het mag in ieder geval geen aas, geen heer en geen harten zijn.

3. Geen hartenaas, maar wel de hartenheer.

Dat gaat hetzelfde als 2.

4. Hartenaas en hartenheer

\eqalign{aantal=1\cdot{3\choose1}\cdot1\cdot{3\choose1}\cdot{11\choose2}\cdot{...\choose2}}

Eerst de hartenaas en de andere aas, dan de hartenheer en nog een heer, dan nog 2 andere harten van de overige 11 hartenkaarten en dan nog 2 andere kaarten. Dat mogen in ieder geval geen azen, geen heren en geen harten zijn. Daar moet je dan nog maar even naar kijken.

Als ik dan verder geen rekenfouten gemaakt heb zou het zo wel moeten lukken. 't Is nog niet zo eenvoudig.

Maar misschien is er wel een handiger manier...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 17 mei 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics