De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Loodrechte stand van een rechte en een vlak

dag meneer of mevrouw,
ik heb nog een vraagje:
vraag: Bepaal een cartesiaanse vergelijking van het middelloodvlak van [AB] als A (2,1,4) en B (0,1,2) is.
ik heb vanalles geprobeerd bv; x = 2 +t y = 1 +t en z= 4+3t
en daaruit kom ik dan x-2 = y-1 = (z-4)/3 en ik kom steeds uit: 3x -z = -2
maar de oplossing zou moeten zijn: x+z-4=0
kunt u me wat helpen hoe ik hier aan kan geraken?
alvast erg bedankt
groetjes yann

yann
3de graad ASO - woensdag 6 mei 2009

Antwoord

Hallo, Yann.

Je probeert een lijn door A om het middelloodvlak van [AB] te vinden? En waarom een lijn met richtingsvector (1,1,3)?
Het middelloodvlak bestaat uit de punten (x,y,z) die even ver van A als van B liggen, dus waarvoor geldt
Ö((x-2)2+(y-1)2+(z-4)2) =
Ö((x-0)2+(y-1)2+(z-2)2).
Kwadrateer linker- en rechterlid van deze vergelijking, werk uit, en vereenvoudig.
Succes!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 6 mei 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3