De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe bereken je de Z-waarde?

Hoe bereken je de z-waarde (met of zonder casio rekenmachine) als het gemiddelde of de standaardafwijking niet bekend is?
Vb: P(L1000|m=1150 en s=onbekend)= 0.10
Wat is dan de z-waarde van 0.10?
Bedankt!

Iris
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 6 mei 2009

Antwoord

De z-waarde is de 'overeenkomstige' waarde van L als je de verdeling 'omwerkt' naar de standaard normale verdeling. De standaard normale verdeling is de normale verdeling met m=0 en s=1.

De vraag is dan nu welke z-waarde hoort er bij een oppervlakte (kans) van 0,10?

Via het menu STAT en DIST en NORM en InvN kom je op:

q59219img1.gif

Als je dan de goede waarden invult (zoals in het plaatje) krijg je als antwoord:

q59219img2.gif

...en dan ben je er wel... Lukt dat zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 6 mei 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3