De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Eerstegraadsfuncties

Als voorbereiding op de herhalingstoets hebben wij enkele oefeningen gekregen.Enkele snap ik niet. Kunnen jullie mij helpen?
1) Onderzoek of het gegeven punt P op de grafief van f ligt. y=f(x)=5x-2 co(P)= (-1;-7)
2)Geef telkens het voorschrijf f2 van de evenwijdige rechte door de oorsprong m.b.v. de gegeven f1
y=f1(x)= 2x+1 y=f2(x) = ???
3) Geef van de gegeven functies telkens de voorschriften van y2, y3, y4 van 3 evenwijdige rechten.
y1=-2x y2= ??? y3= ??? y4= ???
4) Van een eerstegraadsfunctie is telkens m en de coördinaat van Sy gegeven. Schrijf het voorschrift en het nulpunt van de functie.
m=-3; Sy(0;4)
5) Bepaal het voorschrift y = mx + q van f2 als je weet dat: het punt p op de grafiek van f2 ligt en de grafieken van f1 en f2 evenwijdig zijn.
y=f1(x)=3x-5
co(P)=(1;-4)
y=f2(x)= ???


Annick
2de graad ASO - vrijdag 20 februari 2009

Antwoord

Beste Annick,

1) Een punt P met coördinaten (a,b) ligt op een rechte met voorschrift y = f(x), precies als die coördinaten aan het voorschrift voldoen. Vul dus (a,b) in en ga na of b = f(a).

2) Ik vind je vraag een beetje onduidelijk, maar volgens mij zoek je het voorschrift van f2 waarbij f2 door de oorsprong moet gaan en evenwijdig moet zijn met f1. Wat weet je over de richtingscoëfficiënt bij evenwijdige rechten? Wanneer gaat een rechte door de oorsprong, hoe kan je dat aan het voorschrift zien?

3) Is hier een figuur bij gegeven of moet je gewoon zelf drie willekeurige voorschriften opstellen? De nieuwe rechten moeten evenwijdig zijn met de gegeven rechte f1, dus wat weet je dan over de richtingscoëfficiënten van de nieuwe rechten?

4) Het voorschrift van een rechte is van de vorm y = mx+q en m is al gegeven. Je kan dan eenvoudig q bepalen zodat het gegeven punt Sy = (0,4) erop ligt (of misschien weet je wat die q precies is...?).

5) Uit de evenwijdigheid kan je opnieuw de m (dit is de richtingscoëfficiënt) halen en tot slot kan je de q weer vinden door te eisen dat het gegeven punt op de rechte ligt.

Je stelt veel vragen maar je vertelt er niet bij wat je niet snapt. Als je er hiermee nog niet geraakt, toon dan eens wat je al geprobeerd hebt of geef aan waar je vast zit.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 20 februari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3