De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Functievoorschift opstellen parabool

Hallo,

Van een parabool is de symmetrieas aangegeven en die ligt op x = -10.
Het punt (0; 271/2) is het snijpunt van de parabool met de y-as.
De lijn f(x)=30 is de raaklijn van de parabool.
Bepaal de functievoorschrift f(x) van de parabool.

Zou u mij kunnen helpen met deze vraag?
Vriendelijke groet

Harm V
Student hbo - zondag 25 januari 2009

Antwoord

Hé, is dat een horizontale raaklijn? Dan is (-10,30) de top van de parabool. De 'topformule' wordt dan:

f(x)=a(x+10)2+30

En nu moet (0,-271/2) ook nog voldoen...
Zou 't lukken om het snijpunt met de y-as in te vullen in te vullen en a te bepalen?
Vast wel...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 25 januari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3