De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Goniometrische vergelijking oplossen

dit is de oefening maar ik geraak niet verder
sin2x=cos(p/6-x)
ik denk dus eerst zo 2sinxcosx=cos(p/6-x)
daarna de cosx buitenzetten dus: cosx(2sinx -p/6 +1)=0
cosx=0 Ú 2sinx-p/6+1=0
cosx=cosp/2 Ú sinx=p/2

en nu zit ik vast(als het voorgaande wel juist is teminste)de oplossing moet zijn p/3+k2p;2p/9+k2p/3
alvast bedankt!

maya
3de graad ASO - zondag 18 januari 2009

Antwoord

De grove fout die je maakt is dat zogenaamde 'buitenzetten' van de cosinus.
Bedenk dat cos niet een getal voorstelt, maar een functiesymbool.
Je moet het veel simpeler aanpakken: maak van het linkerlid een cosinusfunctie of van het rechter een sinusfunctie.

Bijvoorbeeld: sin(2x) = cos(1/2p-2x) en dan zal het verder wel lukken.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 januari 2009
 Re: Goniometrische vergelijking oplossen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3