De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Fourier reeks

 Dit is een reactie op vraag 57630 
Ik heb dit eens geprobeerd, maar ik loop toch een beetje vast...
de fourierreeks van f(x)=sin(x), met periode 2p, is een fouriersinusreeks (mits dit een oneven functie is) en ik moet dus nog de coëfficiënt Bn berekenen:
Bn = 1/pòsin(x)sin(nx)dx
dit wordt normaal geïntegreerd over -p tot p, maar in de opgave staat: bepaal de reeks voor 0x2p

dan veranderde ik Bn dus:

Bn = 1/pòsin(x+p)sin(n(x+p)dx
via goniometrische formules bekom ik dan
Bn = 1/pò-sin(x)sin(nx)cos(np)dx
het teken van de integraal hangt dus af van 'n', maar ik zie bij het antwoord dat deze reeks gewoon terug sin(x) wordt, hoe zie je dit zo snel?

Alvast bedankt

Babs
Student universiteit België - zondag 11 januari 2009

Antwoord

Babs,
Je krijgt dus:(-cosnp)1/pòsin(x)sin(nx)dx.Voor n=1 is de uitdrukking gelijk aan 1 en voor n¹1 is de integraal gelijk aan 0.
Maak hierbij gebruik van sinAsinB=1/2(cos(A-B)-cos(A+B))

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 12 januari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3