De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Partiele integratie meervoudige integraal

Weet iemand hoe ik onderstaande integraal oplos? Variabelen zijn x, y en z. Ik weet niet precies hoe ik het integraalteken enzo maak, dus ik doe het even zo:

formule = z*exp(y)

grenzen x = 0, sqrt(1-z^2)
grenzen z = 0, 1
grenzen y = 0, 3

Wat ik doe is het volgende:

integreren naar x geeft
x*z*exp(y)

invullen grenzen geeft:
sqrt(1-z^2)*z*exp(y) - 0*z*exp(y) = sqrt(1-z^2)*z*exp(y)

Maar dan moet ik sqrt(1-z^2)*z*exp(y) integreren naar Z, en dat lukt mij niet. Hoe moet dit? Of doe ik al eerder iets fout?

Alvast bedankt.

Peter
Student universiteit - donderdag 8 januari 2009

Antwoord

Je houdt inderdaad die integraal over. De volgende stap is dat je daar een product van twee integralen van maakt, een over z, en een over y. Die over z moet je niet proberen met partiële integratie, probeer een andere truc die je geleerd hebt...

Succes!

Bernhard
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 9 januari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3