De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Product van twee van de drie onbekenden vermeerderd met derde is gelijk aan 2

zoek alle drietallen reële getallen zodat het product van elke twee ervan vermeerderd met de derde gelijk is aan 2.
kan je dit oplossen door een van de getallen in functie van de andere te schrijven en zo verder te werken?
of is er een andere manier?

dank

Ruben
3de graad ASO - dinsdag 11 november 2008

Antwoord

Als ik het goed begrijp gaat het over een stelsel van drie (niet-lineaire) vergelijkingen:

xy + z = 2
yz + x = 2
zx + y = 2

Je zou er zeker moeten komen met de methode die je beschrijft. Wel goed opletten bij bepaalde stappen, als je iets te onzorgvuldig bent, mis je de overduidelijke oplossing (1,1,1)!

Je kan ook een beetje spelen met de vergelijkingen. Trek ze bijvoorbeeld in paartjes van elkaar af om te besluiten dat

(x-1)(y-z) = 0
(y-1)(z-x) = 0
(z-1)(x-y) = 0

en misschien kan je daar wat gevallen in onderscheiden om conclusies te trekken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 11 november 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3