De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raaklijn en normaal in een punt van de ellips

hallo meneer of mevrouw
ik heb nog een (2de) vraagje (sorry)
de opdracht was: in welke punten van de ellips heeft de raaklijn als rico m? Geef een vergelijking van deze raaklijnen.
1) e- 9x2+16y2=144 m=1
ik weet echt niet hoe ik hier moet aan beginnen kunt u me dat uitleggen of opwegzetten ofzo?
de oplossing zou moeten zijn: (-16/5;9/5) ; (16/5;-9/5)
alvast erg bedankt
groetjes yan

yan
3de graad ASO - maandag 10 november 2008

Antwoord

Yan,
Differentieëren van de vgl. geeft 18x+32yy'(x)=0.Hieruit volgy dat
y'(x)=-9x/16y=m=1,dus x=-16y/9 .Dit invullen in vergelijking geeft de raakpunten.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 10 november 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3