De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kwadraat afsplitsen

x6-11x3=12

Hoe op te lossen

Ivo
Student hbo - woensdag 5 november 2008

Antwoord

Noem eerst eens x3=y, dan krijg je
y2-11y=12.

Moet het perse met kwadraatafsplitsen?
Ontbinden in factoren lijkt me handiger:
y2-11y-12=0
(y+1)(y-12)=0
y=-1 of y=12
dus
x=-1 of x=3Ö12.

Als je het perse met kwadraatafsplitsen wilt doen:
y2-11y=12
y2-11y+(11/2)2=12+(11/2)2
(y-11/2)2=421/4=169/4
y-11/2=-13/2 of y-11/2=13/2
y=-1 of y=12
dus
x=-1 of x=3Ö12.


Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 5 november 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3