Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oefening tweedegraadsfunctie

Zou je deze oefening kunnen uitleggen aub?
kx2-2x+8=0
bepaal k zodat 3 een oplossing is
bepaal de 2de oplossing zonder de discriminant formules. (abc formules)

-b/a = som
c/a = product

Alvast bedankt!

De Jae
3de graad ASO - donderdag 23 oktober 2008

Antwoord

3 is een oplossing, dus als je voor x 3 invult krijg je een vergelijking in k die je kunt oplossen, en dan is k bekend:
9k-6+8=0
9k+2=0
k=-2/9.

De vergelijking is nu:
-2/9x2-2x+8=0
Vermenigvuldigen met -9/2 levert:
x2+9x-36=0

x=3 is een oplossing, dus de vergelijking is te schrijven in de vorm:
(x-3)(x...)=0
Misschien kun je nu zelf nog even uitzoeken wat er op de puntjes komt te staan, en wat dan dus de andere oplossing is.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 23 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics