De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

25 jaar Lotto

Goedenavond,
Ik heb het volgende probleem:
Bij het LOTTO-spel moeten 6 getallen geraden worden uit de verzameling {1,2,3,...,41}
Bereken de kans dat iemand die 25 jaar lang elke week meespeelt precies één keer alle zes getallen goed raadt.
Ik dacht aan de volgende oplossing: P( alle zes goed) = a= (6 boven 6): (41 boven 6). P(niet alle zes goed) = b = (35 boven 6) : (41 boven 6)
Iemand speelt 1300 keer mee, dus de kans is:
a.1..x b.1299..=......., maar dit valt niet uit te rekenen. Doe ik iets verkeerd??

Bij voorbaat dank,
Katrijn

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 22 oktober 2008

Antwoord

Hallo

Dit is een binomiale verdeling (Bernoulli-experiment).
Het aantal experimenten (n) is gelijk aan 1300.
Het aantal "successen" (k) is gelijk aan 1.
De kans op succes (p) is gelijk aan de waarde a die je hierboven hebt berekend.
De kans op mislukking is gelijk aan 1-p, en niet gelijk aan de waarde b, die je hierboven hebt berekend.

De waarde b is de kans dat je "geen enkel getal" juist hebt, en dit is niet hetzelfde als "niet alle zes" juist hebben !!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 23 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3