De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Zestallig stelsel

Ik heb nu gelezen hoe het zestallig stelsel werkt, maar ik snap nog niet hoe je ermee kunt rekenen, kun je misschien laten zien hoe ik ermee kan optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, ook met drie of vier cijfers.
En wil je misschien ook de tafels van vermenigvuldiging in het zestallig stelsel geven?
thnx

Chanta
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 30 november 2002

Antwoord

Op Zestallig stelsel staat in ieder geval al de nodige informatie...

Het probleem van een zestallig is dat je er weliswaar mee kunt rekenen, maar je eigenijk dat weer opnieuw moet leren! Dus wil je vermenigvuldigen, dan moet je dus de tafels leren, net als op de basisschool.

De eerste getallen in het zestallig stelsel:
0,1,2,3,4,5,10,11,12,13,14,15,20,21,22,23,...

Optellen:
1+3=4
2+3=5
3+3=10
4+3=11
5+3=12
10+3=13
11+3=14
12+3=15
13+3=20
Enz...

Aftrekken:
10-1=5
10-2=4
10-3=3
10-4=2
10-5=1

Vermenigvuldigen:
2×2=4
2×3=10
2×4=12
2×5=14
2×10=20
Enz...

De tafel van 3:
1×3=3
2×3=10
3×3=13
4×3=20
5×3=23
10×3=30

Of de tafel van 5:
1×5=5
2×5=14
3×5=23
4×5=32
5×5=41
10×5=50

Verder kan je vermenigvuldigen en delen zoals je dat gewend bent... maar dan moet je wel even de tafels hebben... maar de rest gaat precies als normaal. Succes!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 30 november 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3