De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentieren van gx

Hallo,

ik weet dat als je f(x) = gx hebt en je wilt hem differentieren dan kom je uit op f'(x) = gx · ln(g). Maar hoe kan je dat zelf doen door middel van de ketting regel?

Bedankt

Tsunki
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 18 oktober 2008

Antwoord

Beste Tsunkiet,

Hoezo zou je de kettingregel willen gebruiken? Je hebt hier geen samengestelde functie, maar gewoon de exponentiële functie gx.

Schrijf eventueel:

f(x) = gx dan is ln(f(x)) = ln(gx) = x.ln(g).

Als je weet dat (ln(x))' = 1/x, dan volgt nu met de kettingregel:

f'(x)/f(x) = ln(g) zodat f'(x) = f(x).ln(g) = gx.ln(g)

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 18 oktober 2008
 Re: Differentieren van gx 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3