De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Max{f(x), 0}

 Dit is een reactie op vraag 56721 
Beste, dank voor uw antwoord. Ik heb nog een bijvraag: wat is dan het product tss. beiden? Zij max{f(x), 0}= F en min {f(x), 0}= G ;

kan je dan een (zij het veralgemeend) idee geven wat het product zou kunnen zijn. Mijn eerste aanvoelen is dat dit product steeds gereduceerd wordt tot 0, en daarmee dus de abscis. De functie waarover we spreken is een contincu stijgende, minstens eenmaal een nulpunt hebbende grafiek, laat het bvb. over een begrensd interval [ab] gaan waarbij f(a)·f(b) 0, dan moet het wel minstens eenmaal langs de abscis gaan.

dank bij voorbaat;

Tom
Student universiteit België - zondag 12 oktober 2008

Antwoord

F(x)·G(x) is inderdaad nul op het domein van f. Al leg je wel veel strengere eisen op dan nodig is: continuïteit, stijgend, een nulpunt, een interval,...: allemaal niet nodig. Want neem een willekeurig punt x. Dan is ofwel f(x)0 (dan G(x)=0) ofwel f(x)0 (dan F(x)=0) ofwel f(x)=0 (dan F(x)=G(x)=0). Dus voor elke x waar f(x) bestaat, geldt dat F(x)·G(x)=0.

Groeten,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 12 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3