De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Dtdy

Beste meneer/mevrouw,

ik heb een vraagje.. Ik weet dat het dy/dt betekent dat je van iets de afgeleide moet berekeken. Maar als bijv. d(e-X-1)/dt staat, moet je dan aleen de afgeleide van e-X-1, of ook van de onbekende t..

Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden.
ALvast bedankt

Elif
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 oktober 2008

Antwoord

Beste Elif,

De notatie "dy/dt" staat voor de afgeleide van een functie y naar de veranderlijke t. Indien y geen functie is van t, is die afgeleide 0. Als y wel functie is van t, bijvoorbeeld y(t)=t2+1, dan kan je ook schrijven:

dy/dt = d(t2+1)/dt = 2t

Aangezien de afgeleide van t2+1 naar t gelijk is aan 2t.

In jouw voorbeeld lijkt de functie onafhankelijk te zijn van t (dus afgeleide 0), tenzij je iets anders bedoelde.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3