De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewegingen in het platte vlak

Ik heb wiskundeD en mijn docent is al geruime tijd ziek. Er is niemand die mij dit kan uitleggen en ik heb woensdag een tentamen (ik kan dus niet wachten tot mijn docent weer beter is)

Dit is een voorbeeld opgave uit mijn boek

Gegeven is het punt A(0,4).
Het punt P beweegt vanuit O naar rechts over de positieve x-as. Het punt Q bevindt zich in het eerste kwadrant zo, dat steeds geldt
∠APQ = 90° en PQ = 1/2 AP.
Toon aan dat Q langs een rechte lijn beweegt en stel een

Aanpak
Voer een variabel punt P(λ,0) in en gebruik gelijkvormige driehoeken om de coördinaten van Q uit te drukken in λ.


Uitwerking

P(l,0)

ÐO = ÐQ' = 90°
ÐA + ÐP1 = 90°
ÐP3 + ÐP1 = 90°

Uit bovenstaande volgt driehoekPQ'Q ~ driehoek AOP (hh)

Uit de gelijkvormigheid en PQ = 1/2AP volgt PQ'= 1/2 · 4 = 2 en QQ'= (wat hier staat is weggevallen dus niet leesbaar)

Voor Q geldt dus x = 2 + l Ù y = 1/2l.

Waarom geldt dit voor Q?

Malcol
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 5 oktober 2008

Antwoord

q56663img1.gif

Er geldt:

q56663img2.gif

Invullen geeft:

q56663img3.gif

In de tekening is x=OP+PQ en y=Q'Q. En dan ben je er wel...

Je kunt de coördinaten van Q uitdrukken als:

q56663img4.gif

En dat is de vectorvoorstelling van een lijn.

Je kunt ook schrijven: q56663img5.gif

Hopelijk helpt dat...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 6 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3