Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Gelijkzijdige driehoek

 Dit is een reactie op vraag 56444 
Dat A en B op de parabool moeten liggen, staat niet in de opgave, maar lijkt me ook logisch.
Om tot een oplossing te komen, kunnen we gebruik maken van de symmetrie van het probleem: de y-as is de symmetrieas. Daarom zou ik niet spiegelen tov de x-as maar tov de y-as...
Bijgevolg hebben beide punten een tegengesteld coördinaatgetal voor x maar een zelfde voor de y-waarde...

|AB|=2a en de vergelijking wordt dan a2+(a4)/(4p2)=4a2,
a wordt dan a=2p3 v a=-2p3.

Dit kan ik dan invullen in het algemene coördinaat met onbekende a en het probleem is opgelost.

Klopt dit of ben ik toch verkeerd?
Dank bij voorbaat!

Brent
3de graad ASO - donderdag 11 september 2008

Antwoord

Je hebt wel gelijk in de ligging van de parabool. Ik heb me vergist, sorry.
De vergelijking klopt ook.
Maar je oplossing klopt niet.
Je kunt de vergelijking schrijven als
-3a2 + a4/4p2) = 0
a2(-3 + a2/4p2) = 0
a2 = 0 of a2/4p2 = 3
a = 0 is geen echte oplossing, want dat levert geen driehoek.
dus a2 = 12p2, dus a = ±2pÖ3

groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 12 september 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics