De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponentiele groei

Voor het effectief bestrijden van deze schimmelinfectie zijn ongeveer 25 miljoen T-cellen van één bepaalde specificiteit nodig. We weten dat er gemiddeld 6000 CD4+ T-cellen zijn met één bepaalde specificiteit. Een geactiveerde T-cel deelt gemiddeld 3 keer per dag.
Hoeveel dagen duurt het voordat het benodigde aantal T-cellen bereikt is?

Ik kom via 6000·3x= 25 miljoen= 7,6 dagen. Het juiste antwoord is echter: 4 dagen. Wat doe ik fout?
Alvast bedankt!

Peter
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 3 september 2008

Antwoord

Je kiest een foute groeifactor.
Als een cel zich deelt krijg je twee cellen.
Dus als je als tijdseenheid 1/3 dag neemt dan is de groeifactor per tijdseenheid 2.
Los je nu op 6000·2x=25 miljoen dan vind je x=12.024 eenheden van 1/3 dag, dus inderdaad 4 dagen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 3 september 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3