De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Som rekenkundige rij

Dag Wisfaq,
Dit een een probleem waar ik niet goed duit geraak.

De som van de eerste 15 termen van een RR is 870.
Tuussen elke 2 termen worden er nu drie toegevoegd.De bekomen rij is nu een RR met dezelfde eerste term.
Berkene de som van de termen van deze nieuwe rij te beginnen met term t1 tot en met term t15 van de oorspronkelijke rij.
Ik rekende al als volgt:
S15=1/2(t1+t15)·15=870
S15= (870·2)/15=116=t1+t15
t1+t15=116
t1+t1+14v=116
2t1+14v=116
t1+7v=58 en t1=58-7v (···)
De nieuwe reeks telde ik na:
Tussen elke term van de gegeven reeks er 3 toevoegen geeft , buiten de 15 termen van de oorspronkelijke reeks nog 42 bijkomende termen.Totaal n=42+15= 57 termen.
S57= ((t1+t57)/2)·57=
S57= ((t1+t1+56v)/2)·57
S57= ((2t1+56v)/2)·57
S57= ((t1+28v)·57
Maar t1= 58-7v (zie ···)
S57= ((58-7v+28v)·57
S57= (58+21v )·57
S57= 3306+1197v
Hoe v nog te berekenen om een getal als som te bekomen?
Groeten,
Rik

rik le
Ouder - vrijdag 29 augustus 2008

Antwoord

Dag Rik,
je hoeft v niet te kennen om het probleem op te lossen.
Zoals je zelf al aangeeft is de som van een rekenkundige rij gelijk aan het halve product van het aantal termen en de som van de eerste en laatste term.
Je hebt zelf al uitgerekend dat de som van de eerste en laatste term gelijk is aan 116.
Je hebt zelf ook al uitgerekend dat het totaal aantal termen van de nieuwe rij gelijk is aan 57.
Dan wordt het antwoord toch 1/2·57·116?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 29 augustus 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics