De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritmische functies

beste meneer/mevrouw

Ik heb 2 functies f(x)=2log(x) en g(x)=2log(x-3) (beide dus grondtal 2, maar dit krijg ik niet goed weergegeven). De vraag is of er een vermenigvuldiging tov de y-as mogelijk is dat g de beeldfiguur is van f. Ik heb het idee van niet, maar waarom wel/niet kan ik niet bewijzen.

Kunt u mij helpen?

Alvast bedankt

groetjes anne

anne
Student hbo - zondag 17 augustus 2008

Antwoord

Dag Anne,
Om dat grondtal als superscript te plaatsen moet je de s met het rode vierkantje aan de bovenkant intikken en dan tussen sup] en [/sup de 2 tikken.
Je kan ook zelf die ..sup] tikken.
Nu je vraag: Het gaat hier om een translatie: doordat in je formule de x is vervangen door x-3 wordt de grafiek 3 naar rechts verschoven.
Dus geen vermenigvuldiging, maar een verschuiving.
Je kan dat al zien aan de plaats van de verticale asymptoot, die verplaatst van x=0 naar x=3, dat kan nooit met een vermenigvuldiging.
Succes, Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 17 augustus 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3