|
|
\require{AMSmath}
Worteldifferentiatie
hai
De opdracht luid differentieer de volgende functie y=5x3-2xÖ(3x+1)
nou lijkt mij 5x3= 5 maal 3x2= 15x2
maar 2xÖ(3x+1) kom ik niet uit. het is een samengestelde functie toch 2x maal Ö(3x+1)? dus moet je de productregel gebruiken.. die luid y=f(x) maal g(x) dan is y'=f'(x) maal g(x)+ f(x) maal g'(x).
maar hoe vul je dit in? y'=2 maal(3x+1)1/2 + x maal1/2(3x+1)1/2 maal 2...
help ik kom er niet uit..
alex
Student hbo - zondag 3 augustus 2008
Antwoord
Alex,
Je moet hier inderdaad de productregel toepassen:
(f(x)g(x))' = f'(x)g(x) + f(x)g'(x)
f(x) is hier 2x en g(x) is hier Ö(3x+1)
Om nu de productregel toe te passen, moet je f'(x) en g'(x) nog weten. f'(x) had je al. g'(x) is inderdaad wat lastiger. Hiervoor is de kettingregel nodig. De kettingregel luidt als volgt:
(s(t(x))' = s'(t(x))*t'(x)
s is hier de wortelfunctie en t(x)is hier 3x+1. Als je dit invult kan je ook deze afgeleide bepalen. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het wel.
Mvg David
DvdB
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 3 augustus 2008
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|