De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritme

Hallo,

Ik had een vraag je over log. Namelijk hoe los je dit op ^
2^(5x+9) - 9^(8x-3)=0

ik weet dat ik ze op een gelijk grondgetal moet zetten en dan die logs weg delen zodanig dat er iets komt te staan van (ax+b)=(cx-d) Maar hoe doe ik dit?

Dank u

Graag had ik nog willen reageren op een vraag van iemand anders. -2log-7 = 2.80.....
Er wordt hier op geantwoord dat je dan problemen krijgt als je dit uitwerkt -2^(2.80...) met het rekenmachine maar ik onder vind geen probs het wordt nauwkeurig uitgwerkt het rekentoestel dat ik gerbuik is TI Voyage 200.

Snels
Student universiteit België - woensdag 27 november 2002

Antwoord

Eerst de boel maar even scheiden.

25x + 9 = 98x - 3

Nu aan beide kanten overgaan op logaritmen.

(5x + 9).log2 = (8x - 3).log9

Nu, afhankelijk van wat je wilt, log2 en log9 intikken en dan x benaderen, of de 2 log-vormen gewoon laten staan en x oplossen. Bedenk dat er nu niet meer staat dan een lineaire vergelijking, dus die kun je gemakkelijk oplossen.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 28 november 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3