De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Machtuitrekenen

Beste mensen van de WisFaq,

Ik moest mijn vriendin helpen over, een makkelijk som eigenlijk, maar ik wist niet of je het echt uit kon rekenen. Het ging over dat je jaarlijks 4 procent rente krijgt en na hoeveel jaar is je bedrag verdubbelt. Ik dacht:

1=100% en 2=200% is het dubbele

Toen had ik 1,04 gedaan, en iedere keer met 1,04 vermenigvuldigd, en toen kwam ik na 18 keer op enter drukken op 2 uit. Maar nu is mijn vraag, hoe kun je een macht uitrekenen in formulevorm?? Want ik had het eerst zo de vergelijking opgeschreven: 1,04^n=2,00 en daarna= 1,04^Ö2,00...maar ik kom er dan niet uit. Ik hoop dat jullie mij kunnen uitleggen hoe je een macht uit kan rekenen, want het is voor mij lang geleden, en het moet gewoon lukken maar snap er niks van waarom het zo niet lukt, maar wel als ik gewoon op een simpele manier uitrammelt op mijn rekenmachine, maar niet in een officieel formulevorm.

Ik hoop dat ik snel een antwoord van jullie binnenkrijg, en dat jullie me kunnen helpen.

Met vriendelijke groeten

Paul V
Student hbo - maandag 7 juli 2008

Antwoord

dag Paul,

Heb je wel eens van logaritme gehoord? Dat is nu juist waar het hier om draait.

q56086img1.gif

(Het LOG knopje op je rekenmachine is de logaritme met grondtal 10).
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 7 juli 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3