Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentieren functie met wortel

We hebben f(x)= (x-2)Öx ofwel f=(x-2)*x^1/2.

De productregel:
Neem g(x) = x-2, dat geeft g'(x) = 1
en h(x) = x^1/2 geeft h'(x) = 1/2x^-1/2

Dan geeft de kettingregel: f'(x)= 1 * x^1/2 + (x-2) * 1/2x^-1/2

Maar dan? Ik snap niet hoe ze aan het uiteindelijke antwoord komen, ik kan me nog wel iets herinneren met Öx = 1/(2Öx) maar snap het niet meer zo.

nadien
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 27 mei 2008

Antwoord

Beste Nadien,

Wat je nog moet doen is weer vereenvoudigen. Werk haakjes weg, en bedenk dat x * x^-1/2 = x^(1-1/2) = x^1/2.
Schrijf dan eens terug x^1/2 naar Öx en x^-1/2 naar 1/Öx. Je moet dan toch een eind in de richting van je antwoord zijn.

Je laatste zin slaat waarschijnlijk op:
Als f(x) = Öx, dan is f'(x) = 1/(2Öx).

Groet, FvL.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 27 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics