|
|
\require{AMSmath}
Berekening van limiet
Hoi beste Wisfaq'ers, ik heb nogal wat probleempjes met een oefening van wiskunde omtrent het berekenen van een limiet. Zouden jullie me hierbij kunnen helpen? Alvast bedankt! Opgave: Bereken de limiet: f(x) - f(a) Lim ------------- als f(x) = x2-2x + 3 x- a x - a Dus je vervangt dan je f(x) in je voorschrift, maar en dan? Bedankt voor jullie hulp! Groetjes, Mana.
Mana
3de graad ASO - maandag 26 mei 2008
Antwoord
[(x2 - 2x + 3) - (a2 - 2a + 3)]/(x - a) = (x2 - a2 - 2x + 2a)/(x - a) = [(x - a)(x + a) - 2(x - a)] / (x - a) = x + a - 2 en als x nu nadert tot a wordt deze laatste uitdrukking gelijk aan 2a - 2. Ik weet niet of het begrip 'afgeleide' je al bekend is, maar als dat het geval is, dan herken je in het eindresultaat vast wel de afgeleide voor x = a.
MBL
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 26 mei 2008
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|