De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Omrekenen g-tallig naar 10-tallig stelsel via opeenvolgende delingen

Beste, ik vind het super handig om bv (572) uit het 8tallig stelsel om te zetten naar het tientallig stelsel. 5x82+7x8+2=378.
Mijn leerkracht heeft in de cursus ook de methode van de opeenvolgende delingen geplaatst, welke we ook moeten kennen. Nu is mij dit ECHT niet duidelijk!

Hij deelt 572 door 12, dit snap ik ergens, aangezien 10 in het achttallig stelsel=12... Maar dan deelt hij en komt hij voor 57:12=50 uit met dus rest 7?????

Kunt u mij dit misschien uitleggen... Dit is nergens op deze site te vinden. enkel de gemakkelijke methode...

Bedankt... !

anke
Student Hoger Onderwijs België - zondag 18 mei 2008

Antwoord

Dit lijkt me beter
572/12=45 met rest 8, want 45·12=562 en 572-562=10(basis 8)= 8 basis 10.
45/12=3 met rest 7, want 12·3=36 en 45-36=7(basis 8)= 7 basis 10.

Dus 378.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 mei 2008
 Re: Omrekenen g-tallig naar 10-tallig stelsel via opeenvolgende delingen 
 Re: Omrekenen g-tallig naar 10-tallig stelsel via opeenvolgende delingen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3