De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleide deviatieformule vergelijking oplossen

Hallo,
Samen met een vriendin ben ik bezig met een PO over de wiskundige en de natuurkundige achtergrond van de regenboog, o.a. de deviatieformule ("turning angle") Dit is (in radialen uitgedrukt) F(h)= p+ 2 arcsin h - 4 arcsin (h/a) . Hiervan moeten wij eerst de afgeleide bepalen en deze tot 0 stellen om de extreme waarden te vinden. Wij weten wat de afgeleide van de algemene arcsin is, dus komen wij zelf op een oplossing van F'(h)= 2/Ö(1-h2) - 4 / Ö(1-(h/a)2) . Alleen er stond ergens dat er nog een a in de noemer van het 2e deel moet staan, voor de wortel. Is dit goed? En zo ja, waarom dan?
( voor de duidelijkheid, dan zou het F'(h)= 2/Ö(1-h2) - 4 / aÖ(1-(h/a)2) )
Afgezien van deze alfa (brekingsindex) hebben wij geen idee hoe wij deze ingewikkelde vergelijking op moeten lossen, om het antwoord h= +/- Ö((4-a2)/3) te krijgen. We hebben al verschillende dingen geprobeerd, maar we krijgen de h niet vrij. Kunt u daar ons misschien mee helpen?
Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Nienke
5 vwo

Nienke
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 mei 2008

Antwoord

Nienke,
Als f(t)=arcsin t en t=h/a dan is df/dh=df/dt·dt/dhen dt/dh=1/a, vandaar de a in de noemer. Hoe bereken je h?
Uit F'(h)=0 volgt:
aÖ(1-h2/a2)=2Ö(1-h2).

Nu beide leden kwadrateren geeft:
a2(1-h2/a2)=4(1-h2)®a2-h2=4-4h2 en nu moet het wel lukken.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 6 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3