De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Derdegraadsvergelijkingen

Hoe laat je zien dat[ x3 + 6x = 20 ] als enige oplossing x = 2 heeft, gebruikmakend van deze manier:
voorbeeld:
x3 - 2x2 - 6x + 7 = 0 , eenoplossing is x = 1.
x3 - 2x2 - 6x + 7 = (x-1)(x2 + ax + b) .
x3 - 2x2 - 6x + 7 = x3 + (a-1)x2 + (b-a)x - b .
dus dan is a - 1 = -2, b - a = -6, -b = 7.
Dit geeft dan: a = -1, b = -7 .
dus: x3 - 2x2 - 6x + 7 geeft (x-1)(x2-x-7) = 0 .
D = b2 - 4ac = (-1)2 - 4 · 1 · -7 .
x-1 = 0 OF x = -b-ÖD / 2a OF x = -b+ÖD / 2a
-----------------------EINDE VOORBEELD-------------
Het voorbeeld begrijp ik wel, maar ik begrijp niet hoe je bij een vergelijking als [ x3 + 6x = 20 ] kunt aantonen dat de enige oplossing in dit geval 2 is met behulp van de manier in het voorbeeld.

Bij voorbaat dank,
Willem

Willem
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 mei 2008

Antwoord

dag Willem,

Pas nu eens dezelfde werkwijze als het voorbeeld toe op de gevraagde situatie:
x3 + 6x = 20
x3 + 6x - 20 = 0
Een oplossing is x=2:
x3 + 6x - 20 = (x-2)(x2 + ax + b)
Bereken dan a en b zoals in het voorbeeld.
Ga vervolgens na wat de discriminant van de tweedegraads factor wordt.
Lukt dat dan?
Succes.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 6 mei 2008
 Re: Derdegraadsvergelijkingen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3