De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Buigpunt van een grafiek

De opdracht is: bepaal a en b zodanig dat P(1,1) een buigpunt is van de grafiek van f(x)=a/(x2+b)

Berekening: ik heb de afgeleide genomen van de afgeleide en kom uit: (2a(3x2-b))/ (x2+b)3
Ik heb P(1;1) ingevuld de x wordt 1 en die breuk is dan gelijk aan 1.
Ik heb dan kruisproducten gedaan en kom uit: -2a = (1+b)3
Is dit al juist of niet?
En wat moet ik nog verder doen om aan a en b te geraken?
Alvast bedankt

yan
3de graad ASO - zondag 20 april 2008

Antwoord

Je tweede afgeleide is in orde. Vul daar x = 1 in en de uitkomst moet dan gelijk aan 0 zijn. Bedenk ook nog dat het punt (1,1) op de grafiek van f ligt, zodat f(1) = 1 moet gelden. Combineer beide resultaten en a en b zijn snel gevonden.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 april 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3