De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Derdegraads vergelijking oplossen

ik moet de vergelijking x3+4x2-5x-14 oplossen
mijn antwoord klopt alleen niet..
kunt u misschien even kijken wat ik fout heb gedaan?

hier volgt in het kort mijn berekening:

een oplossing is x=2
(x-2)(x2+px+q)
p-2=4
q-p=-5
-q=-14
haakjes wegwerken
x3+px2+qx-2x2-2px-2q
combineren met:
p-2=4
q-p=-5
-q=-14
x3+(p-2)x2(q-p)x-q
p-2=4 -- p=6
-q=8 -- q=-8
q-p=-5 -- ????

wendy
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 april 2008

Antwoord

Volgens mij moet het dit zijn:

p-2=4
q-2p=-5
-2q=-14

De getallen van de coëfficiënten moet je er wel bij nemen!

p=6
q-2p=-5
q=7

7-2·6=-5 KLOPT!

Een staartdeling is makkelijker...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 17 april 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3