De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Achtvlakdobbelsteen

Hmm.. ik heb nog wat waar ik niet uitkom voor de wiskunde van deze periode.

Kees gooit met een zuivere achtvlakdobbelsteen. Hierop staan de ogen; 2,2,2,3,3,6,7,8

Stel een kansverdeling op van het aantal ogen.
Aantal ogen  2     | 3     | 6       | 7   | 8
Kans 0,375 0,25 0,125 0,125 0,125
Bereken de verwachtingswaarde van het aantal ogen.
[2 x 0,375] + (3 x 0,25) + (6x0,125) + (7x0,125) + (8x0,125) = 4.1250
Zou het kunnen kloppen?

Kees gooit 30 keer met de achtvlakdobbelsteen

Wat is de verwachtingswaarde van het totaal ogen dat Kees gooit.

30 : 4.1250 = 7.2727

Of is dat te simpel bedacht door mij?

Alvast bedankt

Sander
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 7 april 2008

Antwoord

E(aantal ogen)=41/8. Klopt!
E(aantal ogen bij 30 keer gooien)=30·41/8=1233/4. Klopt niet!
Nee niet te simpel, te moeilijk!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 7 april 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3